Bor, mámor, Gellért-hegy

INDULÁS:
Szent Gellért tér 3. / Palack Borbár
ÉRKEZÉS:
Bartók Béla út 62-64. / Addicted2Caffeine & Figula Borsarok

A Gellért-hegy története évszázadokon keresztül összekötődött a bortermeléssel, míg az 1880-as években a filoxéra véget nem vetett ennek a virágzó kultúrának. A hajdan zamatos bort adó szőlőültetvények emlékét nem csupán a környék utcanevei őrzik. Sétánkon bebarangoljuk a szőlőskertek helyén épült villanegyedet, felkeressük az egykori borosgazdák történeteit őrző emlékeket, és fény derül arra is, mit is csinált pontosan egy vincellér. Természetesen útközben a kóstoló sem maradhat el.

Időpont: 18:00-kor

Regisztráció

Titkos kertek

INDULÁS:
Párizsi utca 4. / Cultivini
ÉRKEZÉS:
Király utca 42. / Kadarka Borbár

A Belváros utcáin sétálgatva talán eszünkbe sem jut, hogy a patinás házak között is ott rejlik a természet. Nem csupán az árnyat adó fasorok formájában találkozhatunk növényekkel, a szürke falak között hangulatos kertekre bukkanhatunk. A városnak azonban további titkai is vannak: bár ezen a környéken sosem termeltek szőlőt, mégis számos borászathoz kötődő emlékkel találkozhatunk itt. Sétánkon nyugalmat adó kertekbe térünk be, megismerkedünk a városrész és a bor közös történetével, amiben természetesen a fogyasztásnak is fontos szerep jutott.

Időpont: 16:30-kor

Regisztráció

A bor poétikája

INDULÁS:
Csemete utca 1. / Edvino Borbár & Bisztro
ÉRKEZÉS:
Nagyszombat utca 3. / Stelázsi Kávézó, Étterem és Borbár

Óbuda fogalmától szinte elválaszthatatlan az ódon házakkal szegélyezett, kanyargós utcák és a hangulatos kis kocsmák képe – még akkor is, ha ezt a világot már csak a városrész egy kis szelete őrzi. Természetesen Krúdy Gyula volt az, aki a lelkünkben elültette az óbudai bor utáni vágyakozást, így sétánkon az ő történeteinek nyomába eredünk. A múltidézés során hálából koccinthatunk is az író tiszteletére.

Időpont: 18:00-kor

Regisztráció

Séta a lankákon

INDULÁS:
Lövőház utca 16.b. / Wine Market
ÉRKEZÉS:
Hajnóczy József utca 21. / Galéria 12

A budai hegyek lankái szinte kínálták magukat a szőlőtermesztésre, nem csoda, hogy a hegyoldalt övező városrészek lakói közül sokan kezdtek szőlészettel és borászattal foglalkozni. A környék története egy jellegzetesen hazai borozási szokásához, jelesül a fröccsiváshoz is kötődik, hiszen a közeli Vízivárosban két jelentős szikvízgyár is működött. A hegyvidéki barangolás során a borozás eme könnyed formája történetének és a borkultúra egyéb jellegzetességeinek is nyomába eredünk.

Időpont: 17:30-kor

Regisztráció

Borozó pesti srácok

INDULÁS:
Corvin sétány 2. / VinoWonka
ÉRKEZÉS:
Tűzoltó utca 22. / Vinopiano

Ferencváros és Józsefváros körúthoz közeli részei a közelmúltban sajátos átalakuláson estek át, a Corvin-negyed környéke egyre inkább kezd sokszínű, nemzetközi jelleget ölteni. Egyedi világú bárok és street foodot kínáló helyek nyitottak itt, a Tompa utcán végigsétálva pedig az az érzésünk támad, mintha gasztrosétányon át vezetne utunk. Sétánkon ezt a pezsgő világot barangoljuk be, és útközben a városrész történetével együtt a borkínálatot is felfedezzük.

Időpont: 17:00-kor

Regisztráció

arrow_upward